Τσακώνικη Διάλεκτος


Αποτελεί αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η καταγωγή των Τσακώνων προέρχεται από τα Δωρικά φύλα. Αυτό μας το μαρτυρά ξεκάθαρα η Τσακώνικη Γλώσσα. Ενώ από τον 3ο αιώνα π.Χ. σε όλο τον Ελλαδικό χώρο επικράτησε η κοινή Αλεξανδρινή, στην Κυνουρία διατηρήθηκε αυτούσια η Δωρική ντοπιολαλιά. Αυτό το ιδίωμα ξεπέρασε και το σκόπελο της Μεσαιωνικής Γλώσσας, που εξελίχθηκε στη γνωστή μας Ελληνική, λόγω της σχετικής απομόνωσης της Κυνουρίας. Επίσης, τα Τσακώνικα επιβίωσαν και όπου, εκτός Ελλαδικού χώρου, υπήρξαν αποικίες Τσακώνων (π.χ. θάλασσα του Μαρμαρά).

Η Τσακώνικη Διάλεκτος είναι ανόθευτη, πρωτογενής, ζωντανή, δυναμική και θεωρείται η αρχαιότερη ομιλούμενη Ελληνική Γλώσσα. Ομιλείται εδώ και 3.000 περίπου χρόνια στην Τσακωνιά της Αρκαδίας που σήμερα περιλαμβάνει μια έκταση μήκους 30-40 χιλιομέτρων και πλάτους 10-20 χιλιομέτρων και εκτείνεται από τις ανατολικές υπώρειες του Πάρνωνα μέχρι τον Αργολικό Κόλπο.

Τα Tσακώνικα είναι ένα μοναδικό γλωσσολογικό φαινόμενο που αξίζει τη μελέτη και την προσοχή των ειδικών. Κυρίως όμως αξίζει τη διαιώνισή του γιατί συνδέει το σήμερα με το απώτατο παρελθόν. Αποτελεί την ευκαιρία μας να αφουγκραστούμε τη γλώσσα των προγόνων μας όπως αυτή μιλιόταν χιλιάδες χρόνια πριν, αυτούσια, απαράλλαχτη και σφριγηλή, χωρίς παρερμηνείες των λογίων και των σχολαστικών.