Τσακώνικος Χορός


Εξίσου αρχαίος με την Τσακώνικη Γλώσσα είναι και ο Τσακώνικος Χορός. Οι συστροφές του, αναλλοίωτες, μπλέκονται με τους αιώνες. Τα βήματά του μετράνε το χρόνο με ακρίβεια και ιεροπρέπεια. Έχει μυσταγωγικό χαρακτήρα γιατί υποτάσσει τους ανθρώπους να κινηθούν αυστηρά στο αυλάκι του χρόνου και να κρατιούνται σφιχτά, δημιουργώντας μια άρρηκτη άλυσο. Υπάρχει η αντίληψη ότι στην Κυνουρία με αυτόν το χορό λατρευόταν η Άρτεμις, η σφοδρή Παρθένος.

Ο Τσακώνικος είναι χορός κυκλικός και κάποτε φτιάχνει περίτεχνες σπείρες που φέρνουν στο μυαλό ιερές τοιχογραφίες και πορφυρές ζωοφόρους. Κάποιοι ερευνητές τον συσχετίζουν με τον Γέρανο, το χορό του Θησέα, στηριζόμενοι στη δραματική εξέλιξη των βημάτων που μοιάζει να οδηγεί στην έξοδο ενός λαβυρίνθου. Μια άλλη άποψη, πολύ ενδιαφέρουσα, είναι ότι ο Τσακώνικος αναπαριστά με τα φιδίσια γυρίσματά του τη μάχη του Απόλλωνα με τον Πύθωνα, το ιερό χθόνιο φίδι. Η αντικριστή, μετωπιαία σχέση του πρώτου χορευτή με τον δεύτερο, αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτήν την υπνωτική πάλη θελήσεων ανάμεσα στο Θεό και το φίδι.

Οπωσδήποτε πρόκειται για ιερό χορό που έχει διασχίσει τους αιώνες με τα κυκλοτερή του βήματα. Η αυστηρότητά του παραπέμπει σε θρησκευτικό θίασο που εκτελεί ιεροπραξία και όχι σε λαϊκό κοινοτικό χορό.