Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σίντζας

Μεγάλη, παλιά μονή (εγγεγραμμένη σταυροειδής βασιλική) που έχει κτιστεί μέσα σε σπηλαιώδεις κοιλότητες και δίνει την εντύπωση στον επισκέπτη πως ίπταται ανάμεσα σε γη και ουρανό, εποπτεύοντας έτσι όλες τις υδάτινες δίνες που κατέρχονται από τις κορυφές της γύρω περιοχής. Γύρω από αυτό, υπάρχουν επίσης ασκηταριά σε κάθετους βράχους. Η ίδρυση του μοναστηριού ανάγεται σύμφωνα με τους μελετητές κατά τον 13ο αιώνα μ.Χ. και εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου αλλά και στις 8 Μαΐου.

Η θαυμαστή εικόνα του Αγίου Νικολάου μνημονεύει την κοίμησή του, κάτι που την καθιστά σπάνια στα πλαίσια της Αγιογραφίας. Το καθολικό της μονής έχει ενδιαφέρουσες εικόνες του 1650, σκαλιστό τέμπλο, κατάλευκα κελιά, ενώ εσωτερικά ο θόλος παριστά τον έναστρο ουρανό δημιουργώντας μεγάλη κατάνυξη. Στη βιβλιοθήκη της μονής διασώζονται σπάνια χειρόγραφα Ευαγγέλια με λεπτή διακόσμηση. Στους θησαυρούς της ανήκει επίσης τεμάχιο σπονδυλικής στήλης, το οποίο κατά τον θρύλο, ανήκει σε ευμέγεθες ερπετό, («δράκο»), που ζούσε στον κάμπο του Λεωνιδίου.

Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ονομάστηκε έτσι από την τσακώνικη απόδοση της λέξης συκιά (=σύντζα), η οποία κοσμεί την είσοδο διπλανής σπηλιάς και αποτελούσε σημάδι ότι εκεί υπήρχε το ιερό τέμενος όπου ανατράφηκε ο Θεός Διόνυσος από τη Βασιλοπούλα της Θήβας, Ινώ.

Το σημαντικότατο σπήλαιο αυτό του Διονύσου, σύμφωνα με την αρχαιολογική έρευνα κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή (έχουν έρθει στο φως εργαλεία και ανθρώπινα οστά) αλλά υπήρξε και σκήτη άοκνων ερημιτών και καταφύγιο σε εμπόλεμες περιόδους.

Διαδρομή

Χιλιομετρική Απόσταση (Αφετηρία – Πλάκα) : 10 ΧΛΜ
Διάρκεια (κατά προσέγγιση) : 20 ΛΕΠΤΑ