Ιερά Μονή Παναγίας Έλωνας

Αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια της Κυνουρίας και είναι αφιερωμένη στη Θεοτόκο. Θρύλοι συνοδεύουν την εύρεση της περιβόητης εικόνας της, η οποία φυλάσσεται εκεί και πιστεύεται ως ένα από τα εβδομήντα έργα του Ευαγγελιστή Λουκά. Ο θησαυρός της μονής περιλαμβάνει ακόμη πολλά Άγια λείψανα, Ευαγγέλια, κειμήλια καθώς και αφιερώματα ανθρώπων.

Δημιουργοί και πρώτοι μοναχοί της μονής ήταν ο Καλλίνικος και ο Δοσίθεος που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους. Το μοναστήρι χτίστηκε το 16ο αιώνα, ενώ το καθολικό του (μικρή βασιλική χωρίς τοιχογραφίες) ανεγέρθηκε το 1809 και το καμπαναριό του το 1831. Το σκαλιστό τέμπλο του από ξύλο καρυδιάς είναι ένα κόσμημα, ενώ οι εικόνες πάνω σε αυτό είναι έργα τέχνης ονομαστών ζωγράφων. Κατά την Τουρκοκρατία πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε αμέτρητες φορές, ενώ κατά την Επανάσταση του 1821 διαδραμάτισε πολύ σπουδαίο ρόλο.

Η θέση στην οποία βρίσκεται, κόβει την ανάσα. Αιωρείται θαυμαστά πάνω από το χάος, επιβλέποντας τη χαράδρα που δημιουργεί ο ποταμός Δαφνώνας. Από πάνω της υψώνονται κάθετα ερυθροί βράχοι, σαν να την σκέπουν. Εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στις 21 Νοεμβρίου, στον εορτασμό των Εισοδίων. Εορτάζει όμως πάνδημα και πανηγυρικά όλες τις μεγάλες εορτές της Θεοτόκου καθώς και τον Δεκαπενταύγουστο.

Διαδρομή

Χιλιομετρική Απόσταση (Αφετηρία – Πλάκα) : 20 ΧΛΜ
Διάρκεια (κατά προσέγγιση) : 40 ΛΕΠΤΑ